Er kortisol ond?

Af
Christin Felicia Cathleen Walter
October 22, 2023

Kortisol har ryget stresshormonet over alle stresshormoner. Og ja, kortisol er et stresshormon. Det nedbryder muskler, og har MANGE andre opgaver i kroppen. Stress øger kortisolkoncentrationen i blodet, hvilket bl.a. medfører forhøjet blodtryk, hvilket medfører, at du dør. Så bare hold kortisolniveauet nede.


Stress får kortisolniveauet til at gå op. Men det er ikke lig, at kortisol er en dårlig ting at have høje koncentrationer af. Nej, kortisol har også positive påvirkninger. Det afhænger af, hvor stor en andel kortisol hormonet udgør, og hvor længe det befinder sig i store koncentrationer. Generelt kan man sige, at kortisol vender til den negative virkning, når koncentrationen er for stor, eller hvis niveauet generelt er for højt.


Kortisol´s opgave i kroppen.

Hormonet kortisol har flere essentielle funktioner i kroppen. Helt centralt er reguleringen af kroppens metabolisme af fx glukose, protein og frie fedtceller. Kortisols reelle funktion relateres også til kontrol af humør, det at have det godt, immunforsvar, blodtryk og vedligeholdelse af knogler, muskler og skind, samt andre organer.


Under stress styrer kortisol blodtrykket og begrænser betændelse. Uheldigvis sker der det for mange, at responsen fra hormonet bliver for stor. Stress i hverdagen kan vende op og ned på kortisols rytme. Ved stress kan man opnå kortisolkoncentrationer op til 15 gange det normale. Og det er et problem!! Hvorfor? Fordi dit blodtryk stiger væsentligt, knogletætheden mindskes, fedt i blodbanen øges osv.

Når kortisolniveauet er for stort er resultater, som hyppige infektioner, diabetes, hjerte-kar sygdomme, angst, depression, epilepsi, forhøjet brug af stimulanser, død etc. det vi ser og oplever.


Hvorfor er det så, at vi ikke bare går tilbage i systemet og sørger for denne metaboliske balance mellem hjertes elektromagnetiske energi, nervesystemet, immunsystemet og det endokrine system (hormonerne). Herved lever vi længere, booster helbredet, performer bedre, mindsker sygefraværet og bryder WHO´s forudsigelse om, at hele den Vestlige verden ”knækker” at stress udløst sygdom i 2020.