Hvor ofte har du det fabelagtigt?

Af
Christin Felicia Cathleen Walter
October 22, 2023

Vi går og spørger hinanden: ”Hvordan har du det?”. Det er som om, at vi ved, at modtageren ikke rigtig lytter efter, derfor svaret er ofte et ”fint”- i monotomt leje. Det er lidt som om, at det ikke er OK at havde det strålende.

For så er man sådan en lalle glad én! Folk rynker ofte på næsen, Janteloven lever!! – og i virkeligheden ønsker de, der reagerer ”allergisk” måske inderst inde den befriende glæde, positivitet og fabelagtighed i deres liv?!


Vi er alle en del af samfundet og har måske derved nemt ved, at tænke, at det ikke er eller kan blive en dagligdags ting, at gå rundt og være positiv og glad hele tiden.. Men som med så meget andet, så er det øvelse, træning og det at gøre det. For det kræver ikke noget ekstra at fremhæve eller frem skynde de positive følelser og højt humør. Det er ligeså meget de små ting, der gør det.


Her kommer de 5 som du med fordel kan integrere i din hverdag og mærke hvordan glæden spredes i dig, så du ærligt og passioneret kan sige, at du har det fabelagtigt.


  1. Faste rutiner

Jeg holder af at være kreativ og impulsiv, bare være i nuet og nyde dette. Excel-ark er kedeligt og har alt for mange celler og struktur. Og netop herfor ved jeg, hvor vigtig dette punkt er. Faste rutiner lyder for mig dræbende! Dog er det de faste rutiner, som giver mig daglig højt overskud samt at det kan holdes som et fundament. Det er fordi vores hjerne elsker det genkendelige, da den så bruger mindre energi på  ”opgaven”. Det er også deraf vaner kommer. Dertil udløses der beroligende hormoner, når vi foretager os noget kendt.

I mit liv har jeg faste rutiner morgen og aften, som inkluderer meditation/åndedrætsøvelser, læse, lytte til musik, fysiske øvelser. Disse rutiner er rammen om min dag, der ofte er hektisk og forskellige; de er med til at forebygge, reducere stress og sørge for kvalitets søvn.

Sæt dig ned og prøv at finde ud af, hvad der skaber ro og glæde for dig, små hverdagsting, og se, om du kan skemalægge dem lidt, så du hver dag får en genkendelig dosis ”overskud” i samme tidsrum = en udløsning af gode hormoner. Din hjerne vil ligesom min gør belønne dig for det, og du vil efter et par ugers gentagelse allerede føle dig langt mere tilfreds – også hvis det er Excel-ark og skema struktur, som gør dig begejstret.



  1. Gå en tur

”Gå ud og få lidt frisk luft!”

Det lyder som noget vores forældre står og siger, og selvom det virkelig er irriterende, så ender de forældre ofte med at have ret! At gå en tur er ekstremt effektivt for dit humør. Hvis du hænger lidt med næbbet eller bekymrer dig om en masse ting, kan en gåtur faktisk med det samme ændre dit humør. = en udløsning af gode hormoner.

Uanset årstid er det vigtigt at komme ud i naturen og helst i dagtimerne, da det giver mulighed for at få lys. – eller til en stjerneklar himmel; hvis du kan værdsætte dens smukhed. I vinterhalvåret kan lyset være med til at forebygge vinter depressionen. - for det værste vi kan gøre på denne årstid er faktisk at blive hjemme på sofaen… selvom vi tror, at vi har lyst til det. 2 timer udenfor dagligt er optimalt set det vi skal stile efter for at få nok lys. For de fleste af os er dette ikke helt realistisk, men så er lys terapi et godt supplement.

Hvorfor er lys overhovedet vigtig? Med lyseksponering danner vi med huden D-vitamin, som er et vigtigt ingrediens for en sund krop og psyke; da det spiller en betydende rolle i immunforsvaret, energiniveauet og humøret. Mangler vi D-vitamin er risikoen for at blive deprimerede 41% højere. Vi kan supplere med vitamin D i kosten, via fx fed fisk og æg eller fra en vitamin pille; men det er ikke samme D-vitamin som vi får via huden. Derfor er det bedste råd: ”Ud og gå en tur i dagslys!” Og du høster mere end du har sået. For når vi bevæger os, så frigives lykkehormoner (serotonin og dopamin) og lyset giver dig naturlig vitamin D. Af sted med dig!


  1. ”Jeg ser dig!”

En øvelse jeg bl.a. bruger på ”Elsk dig selv kurset”.  Hvor du har øjenkontakt med et andet menneske i 5 minutter – og inden start siger du: ”jeg ser dig!”. Når vi har øjenkontakt udskiller vi en masse serotonin. Er vi dertil sammen med en masse mennesker og føler os forbundet udskiller vi dertil en masse lykkehormoner, specielt oxytocin.


Oxytocin går også under kærlighedshormonet, da det øges ved berøring og når vi er forelskede, når kvinder ammer børn. Dette hormon styrker sociale relationer og bidrager til at øge følelsen af tillid, stabilitet og lyst til at opbygge et stærkt kærlighedsbånd, og så funderer oxytocin som modgift til depression og angsttilstande.


Vi nutidens modne kvinder vil gerne være uafhængige og selvstændige, men vi kommer ikke udenom, at vi inderst inde, i vores kerne er sociale væsner. Vi er skabt til at være sammen med andre, samarbejde og føre vore race videre. Når vi gør disse ting, oplever vi de stærke lykkefølelser af dem alle. Dette fører til en helt masse forskellige positive følelser som glæde, begejstring, tryghed, taknemmelighed og kærlighed, alle disse positive følelser fungerer som en buffer mod stress og depression.


Dog er vi automatiske mindre udadvendte om vinteren, vi holder os mere indendørs og er måske ikke i kontakt med så mange mennesker. Hvis vi over tid oplever, at vi føler os forbundne med andre mennesker eller får tilfredsstillet et grundlæggende behov for social kontakt og samhørighed, kan følelsen af ensomhed opstå. Det er helt normalt indimellem at føle sig ensom, men hvis det står på over længere tid, kan det have store konsekvenser både for vores fysiske og mentale sundhed. Forskning viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem ensomhed og depression.

Hvis du føler dig ensom, og det gør vi alle for tid til anden, så lyt til denne følelse, og gør noget ved det. Kom ud i livet, tilmeld dig et dansehold, meld dig til et kursus (der ikke foregår online!), invitere nogen på middag? Eller tilbyd din hjælp til nogen, der har brug for det. Der er både patienter på sygehuset og ældre på plejehjem, som vil blive meget glade for at tilbringe tid med dig.

Det er centralt for vores humør og vores sundhed, at vi føler os forbundet til andre mennesker. Tænk over, hvordan du kan skabe mere kontakt og være mere social.


  1. Brug flere farver.

Tænk Benneton!

Specielt når vinteren er over os. Mørket falder på. De fleste af os har en tendens til at gå mere og mere i mørkt og sort, både humørmæssigt og bogstaveligt talt. Vores vintergarderobe er sjældent særlig farverig, og det er ikke hensigtsmæssigt, for farver kan både påvirke vores humør, adfærd og stressniveau.

Orange er fx en farve der stimulerer følelsen af entusiasme. Farven orange som er en blanding af rød og gul, som står for glæde. Farvepsykologer og forskere der har undersøgt sammenhængen mellem farver og humør, har fundet ud af, at farven orange øger ilttilførslen til hjernen, hvilket skaber mere energi og stimulerer hjernen positivt. Fra vi er helt små, lærer vi at associere farver med bestemte følelser. Dette kan selvfølgelig være forskelligt fra kultur til kultur, men i Vesten vil vi typisk forbinde rød med enten fare eller varme, og begge dele får vores hjerterytme til at stige. Det er helt sikkert, at vi kan forbedre vores humør ved at bruge flere farver, og vi kan bruge dem til at understøtte den følelse vi gerne vil have. Har du lyst til at ændre din sindstilstand og føle dig mere glad? Så prøv at lege med farver i din makeup, accessories, i dit tøj eller som Rudolf Steiner på huset vægge og møbler.


Forskellige farve valg giver følgende følelser så, når du vil være:

Rød: powerful, modig, passioneret.

Gul: Optimistisk, selvsikker og kreativ.

Mørkegul: Udstråle varme ligesom solen.

Pink: Positiv, feminin og kærlig

Lyserød: udstråle sødme

Blå: beroligende, afstressende effekt

Mørkeblå: Troværdig

Grøn: Forfrisket og klar til en ny begyndelse. Afslappende; da det associeres med naturen.

Mørkegrøn: sofistikeret.


Er det ikke dig at gå i mange farver. Så vælge en neglelak til at peppe dit humør op med, og bare mærk, hvor hurtigt du får lidt ny energi. Når du udstråler overskud, får du også positive reaktioner fra andre.


  1. ”Jeg er fabelagtig”

Så du filmen ”I feel Pretty”?

Hvis ikke så gør det!

Den er supersjov.

Når den er slut, har vi det bedre med os selv- og er mindre fordømmende over for andre (kvinder). Filmen har en sindssyg vigtig pointe, der handler om, at det er os selv, der sætter overlæggeren for, hvordan vi har det, og hvad vi kan opnå i vores liv. Hvordan vi har det, afhænger nemlig af vores selvværd og selvrespekt og ikke af, hvor smukke vi kan se ud på billeder.


Det sprog og de ord, du bruger til at beskrive dig selv, dit humør og dit liv, har en enorm påvirkning på, hvordan du har det, og hvordan du kommer til at få det i fremtiden. Det, vi fokuserer på, får vi mere af, og her refererer jeg ikke til spiritualitet og ”The Law of Attraction”, men til den måde, de tanker og ord du bruger, er med til at forme din hjerne og din krop, påvirkes helt ned i vores system, helt ned på celleplan, dybere end vores tankemønster og giver resultat i vores adfærd. ”Elsk dit liv” af Louise Hay er interessant her at kigge ind i.


Så vær ekstra opmærksom på dine tanker og de ord, du siger til dig selv og om dig selv. Øv dig i at gøre dem lidt mere positive og opløftende, så du får ny energi af det og ikke selv er årsagen til, at du føler dig drænet. Selvfølgelig kan du have en dårlig dag, det har vi alle; men kunsten er ikke at dvæle i det for længe af gangen.


Forstil dig et øjeblik, at du bare elsker dig selv i dag, præcis som du er lige nu, uden at du stræber efter at være noget andet eller se ud på en anden måde. Hvis du elsker dig for dig, ligesom du er; så sætter andre også meget nemmere pris på dig. Min sidste udfordring til dig er, at stille dig foran spejlet hver morgen, og sige til dig selv, mens du ser dig selv kærligt i øjnene: ”Jeg føler mig fabelagtig og elsker mig for at være mig!”; også på de dage, hvor du ikke måtte have følelsen af at gøre. For det ændrer sig over tid. Fabelagtigt spejlarbejde, der giver resultater – jf. Louise Hay.